7 dingen die jou stress opleveren (die jij waarschijnlijk nog niet weet)

Stress is er in vele soorten en maten. Maar waardoor komt stress eigenlijk? We weten allemaal dat we zelf een rol spelen in stress en dan met name hoe wij reageren op situaties van buitenaf. Stress doordat we te weinig rust nemen of dat we teveel werk hebben.

De quote ‘je hebt geen invloed op de gebeurtenissen buiten je, maar wel hoe je erop reageert’ is hier natuurlijk op van toepassing. Jij bepaalt hoe jij reageert op een drukke agenda. Tenslotte kan een bepaalde gebeurtenis bij de ene zorgen voor stress terwijl de ander zijn schouders daarbij ophaalt.

Maar wat zijn nu stressbronnen die niet zo opvallend zijn, maar wel zorgen voor stress in je leven? Die wellicht zo onbekend zijn waarvan jij niet eens weet dat ze je stress opleveren.

We hebben externe stressbronnen en interne stressbronnen. Externe stressbronnen zijn stressfactoren die van buitenaf op ons afkomen. Niet alleen gebeurtenissen maar ook alles wat fysiek en mentaal op je afkomt. Interne stressbronnen zijn jouw eigen gedachten en overtuigingen die stress opleveren, bijvoorbeeld een bepaalde gedachte die je hebt kan een bepaalde stressvolle emotie opwekken, zoals traumatische en minder traumatische, doch impactvolle ervaringen. Michael Singer geeft een prachtige metafoor in zijn book ‘the Untethered Soul’; waarin hij het leven vergelijkt met het rijden in je auto op de snelweg. Alle bomen, huizen, dorpen en auto’s die je tegenkomt, staan voor alle ervaringen die je hebt in je leven. Totdat je een blauwe Peugeot ziet waarin je iets ziet wat je niet leuk vindt. Je rijdt door, maar elke keer als je later, of het 10 minuten later is of 20 jaar, een blauwe Peugeot ziet, denk je terug aan die gebeurtenis en voel je dezelfde emotie. Zo leven we vaak in ons bewustzijn in ons verleden. We worden getriggerd door iets waardoor we deze emotie herbeleven, terwijl de gebeurtenis allang voorbij is. Dit kan zijn door een geur, iets wat je ziet, iets wat je hoort of iets wat je voelt. We kunnen zo vaak onbewust in een stemming komen van het verleden, veroorzaakt door iets buitenaf.

Maar wat zijn externe stressbronnen die niet zo opvallend zijn maar die er wél voor zorgen dat jij in (vaak onbewust) in de stress schiet? Die stress veroorzaken op een dieper niveau, heel langzaam en onopvallend maar over de jaren heen een grote impact hebben op jouw stressniveau?

  1. Je relaties. ‘Spend time with someone who brings out the best in you, not the worst in you’.  De kwaliteit van je relaties bepaalt ook hoe gestrest je kunt zijn. Mensen om je heen die niet het beste met je voor hebben en die jou veel energie kosten, zorgen voor stress. Misschien kun je een poosje rationaliseren waarom je met deze mensen omgaat (misschien hebben ze jou wel nodig?), maar wat is daar de consequentie van op lange termijn? Omring je dus met mensen waar je ontspannen van wordt.  Maak eens een lijstje van de mensen met wie je omgaat en geef aan op een schaal van 0 – 10 hoe ontspannen of gestrest je van ze wordt en bepaal of je ze nog in je leven wil.
  2. Je omgeving. Waar je woont heeft een zekere impact op je stressniveau. Onderzoekers hebben ontdekt dat leven in de stad je brein beïnvloedt en dat 21% meer kans heeft op angsten (‘bevreesd zijn) en 39% meer kans heeft op stemmingsstoornissen. Waarschijnlijk is de oorzaak de drukte, het lawaai en sociale fragmentatie. (1). Zoek dus wat vaker de natuur op!
  3. Een niet zo’n opvallende maar wel een factor die een impact heeft op jouw lichaam, en dus ook op jouw stemming, is de lucht om jou heen. Hoe schoon is de lucht die je inademt? Hoe diep is de adem die jij neemt? Minuscule deeltjes in de lucht komen in jouw longen en jouw lijf moet dit er ook weer uit bonjouren. Bovendien nemen we vaak de ademhaling voor lief en ademen we niet diep genoeg. Zo reinigen we te weinig onze longen en dus ons lijf. In de natuur gaan is dus weer een goede oplossing, alsmede te leren om dieper te leren ademen (in schone lucht weliswaar).
  4. Je zelf-zorg regime. Heb je weleens gekeken wat er in jouw make-up, body-lotion, shampoo en douchegel zit?  Dit smeer je allemaal op je lijf, en die stoffen (bijvoorbeeld sodium laureth sulfaat, pak maar een fles shampoo) krijg jij in je lijf. Natuurlijk horen die niet in jouw lijf. Jouw lijf is heel capabel om dit los te laten, alleen na zoveel decennia’s in aanraking te zijn geweest met deze stoffen, ontstaat er een soort opbouw in jouw lijf. Je lijf heeft zoveel los te laten, dat het teveel is. Hierdoor ontstaat er fysieke stress. Je kunt je voorstellen dat als alle energie gaat naar het ‘detoxen’, je minder energie over hebt voor andere dingen. Je wordt moe en lusteloos. Een klein stapje om je lijf minder stress te geven, is door of zelf je shampoo en producten te maken (maar wellicht leidt dit ook tot stress ;-)), of door bewust te shoppen en producten te kopen waarin alleen natuurlijke middelen zitten, zodat je de ‘detoxlading’ voor je lijf beperkt.
  5. Je keuken. Wat stop jij in je lijf wat je lijf niet nodig heeft? In zoveel voedingsmiddelen en supplementen zijn stoffen gestopt die synthetisch en kunstmatig zijn en jouw lijf is daar niet dol op. Ook dit kan jouw lijf wel kwijt, daar is het zo geavanceerd voor, alleen wordt het lastig als we maar giftige stoffen blijven toevoegen door onze shampoo’s, wasmiddel, make-up, spaghetti-mixjes, pesticiden en kunstmatige smaakstoffen, dat ons lijf hier gestrest van raakt. Het is gewoon teveel.  Een andere, niet opvallende, bron van stress zijn onze pannen. Teflon ‘de anti-aanbak’ laag en aluminiumpannen zijn dan wel makkelijk, maar na elke maaltijd heb je daar ook wat van binnen, wat je lijf dus ook weer kwijt probeert te raken.  Je keukenkastjes opschonen lijkt dus wel een goed idee.
  6. Suiker. Suiker is gelinkt aan depressie. Suiker zorgt voor chronische ontstekingen in ons lijf, waardoor je lijf eigenlijk in constante stress is. Cut..out..sugar! (2)
  7. Rommel. Troep. Teveel troep. Onderzoek (3) wijst uit dat, vooral bij vrouwen, de cortisol levels stijgen als er troep (‘clutter’) is.  Nu herken ik dat enorm, ik vind een opgeruimd huis heerlijk en als ik dit niet heb en er weer vieze sokken rondslingeren of er lege chipszakjes liggen als ik na een dag werken thuiskom, merk ik wel dat ik daar wel eens last van kan hebben. Nu kan ik niet van mijn gezin vragen om het huis altijd netjes te hebben (haha, probeer ik soms best hoor), maar ik kan wel de manier waarop ik naar de troep kijk, veranderen. En wat ik kan opruimen en weggooien, doe ik dan wel.

We kunnen stress niet helemaal voorkomen in ons leven, maar hoe meer we ons bewust worden van de onbewuste stressbronnen in ons leven, hoe meer we kleine stapjes kunnen nemen om deze weg te nemen.

Welk stapje neem jij?

 

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19624573
  2. http://www.feelguide.com/2015/01/06/new-research-discovers-tha-depression-is-an-allergic-reaction-to-inflammation/?fbclid=IwAR2viPvDw-5SHYkGORi_hK1z0eDtYCFizdmRLflJXpXQFYXh2FJ5NV6iN1A
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19934011
Geplaatst in en getagd met , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *