Als werken niet meer gaat.

Liefde als medicijn bij burn-out.

Leestijd: 3 minuten


Het gaat niet goed met me. Misschien zou je dat niet zeggen als je me ziet, want ik zie er goed en gezond uit en ik lach op de foto’s die je van me ziet. Daar is een reden voor.

Laat ik beginnen bij het begin. Mijn vriend heeft een levensbedreigende vorm van leukemie. Twee jaar geleden viel de diagnose rauw en totaal onverwacht op ons dak. In februari van dit jaar werd na een aanvankelijk succesvolle stamceltransplantatie, een recidief vastgesteld. We werden resoluut terug gezogen in een akelige nachtmerrie die nog vers in het geheugen lag. De kanker is terug en de prognose is slecht. Met ups en downs hebben we dit traject te doen. Samen. Ook al ben ik niet ziek en is mijn eigen leven niet in gevaar, het verandert alles. Het vraagt ook van mij meebewegen met nieuws en nieuwe situaties, uitslagen en prognoses. Het vraagt omgaan met angst en onzekerheid. Het vraagt in ons geval een hele lange adem. We doen het samen goed en ik doe het goed, maar na twee jaar is de rek er wel uit. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat het een rouwproces is dat blijft steken. Rouw bestaat uit verschillende fasen. Ik blijf gevangen in de fasen van onderhandeling en depressie, omdat nog niet duidelijk is wat ik moet aanvaarden. In dit hele traject is er een overdonderende diagnose en prognose, afgewisseld met een beetje licht aan het einde van de tunnel, maar steeds wordt, tot nu toe, dat licht voortijdig gedoofd door slecht nieuws. Het is emotioneel gezien als een jojo, op-neer-op-neer. Nu na twee jaar is het op. Ik voel me moe en ik ben snel overprikkeld. Na het doen van boodschappen moet ik rusten omdat de hoeveelheid prikkels me moe en gespannen maakt en me simpelweg barstende hoofdpijn bezorgt. Dit doet me denken aan mijn burn-out van 15 jaar geleden.

Dit is de reden dat ik mijn werk als hogeschooldocent nu niet kan doen. Daar baal ik van. Ik doe voor zowel de verkIKkering als voor de hogeschool ontzettend leuk werk dat aansluit bij mijn kernwaarden en mijn talenten. Ik mis dat.

Arguing against reality is like trying to learn a cat to bark, zegt Byron Katie. We gebruiken dit citaat bij de Verkikkering om te verplaatsen van “wijzen naar de omgeving” naar “de invloed gebruiken die je wel hebt”. De realiteit ís. Er valt over de realiteit niet te onderhandelen, hoezeer ik ook wil dat de realiteit anders is. “Het is wat het is” is zo’n andere veelgehoorde uitspraak. Ik kan mijn energie steken in een kat leren blaffen, maar ik kies ervoor om te kijken waar ik wel invloed op uit kan oefenen. Om deze realiteit aan te kunnen zal ik sterk en veerkrachtig moeten zijn. Om mijzelf sterk en meer veerkrachtig te maken wil ik goed voor mijzelf zorgen. Zelfzorg vanuit zelfliefde. Ik zorg ervoor dat ik voldoende slaap. Ik eet gezond en ik blijf sporten. Ik rust wanneer dat nodig is. Zo blijf ik overeind staan, voor hem en voor mijzelf. Voldoende slapen, gezond eten en sporten gaat lang niet altijd met veel zin, maar als ik het heb gedaan weet ik dat ik heb bijgedragen aan mijn herstel. Een mens kan zijn acties kiezen. Daar ligt mijn invloed. Dit kies ik. Hiermee ervaar ik weer een beetje grip en autonomie die van de ene op de andere dag onvindbaar leek.

We willen allemaal naar iets toe of ergens vanaf bewegen. Naar liefde, geluk, gezondheid en verbinding toe. Van angst, onzekerheid, verdriet en eenzaamheid weg. Waar we naar toe willen is gedreven door liefde. Waar we van af willen is gedreven door angst. Natuurlijk ben ik bang en dat gevoel heeft een plek. Toch weiger ik om daar te blijven als ik weet dat ik me kan laten leiden door liefde. Als ik weer aan het werk wil zal ik stappen moeten zetten richting herstel. Ik kan de omstandigheden niet veranderen, maar ik kan wel vanuit liefde en zelfzorg mezelf in dit herstel helpen. Dat is waarom je me lachend op de foto’s ziet staan. Dit is waarom je een fitte gezonde man van 44 ziet staan. I walk the talk. Liefde is het medicijn, niet angst. Liefde voor mijzelf en liefde voor mijn werk. Liefde voor het leven…en dat van hem.

Christian

 

De evenementen en trainingen van De Verkikkering liggen momenteel even stil, maar je kunt ons volgen op instagram en facebook. In onze community De Verkikker Tribe delen we dagelijks tips en inspiratie voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. Je bent van harte welkom.
https://www.facebook.com/groups/verkikkertribe/

 

Geplaatst in .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *