Wat je moet weten als je iets anders wilt in je leven (en het lukt niet altijd)

‘Change is the only constant in life’ –  Heraclitus

Verandering is onvermijdelijk. Als je nu terugkijkt naar 10 jaar geleden, is er heel wat veranderd.  Verandering is het enige constante van het leven, een prachtige quote die zo waar is! Hoe actief neem jij deel aan verandering in het leven?

Misschien heb je wel eens proactief geprobeerd om iets te veranderen, bijvoorbeeld je eetpatroon of meer bewegen in het leven.  Niet alle veranderingen die jij inzet, lukken. Waarom is dat?

Ik wil je graag meenemen naar het brein en je verstand, je bewustzijn of je ‘geest’,  zodat je inzicht krijgt in waarom bepaalde veranderingen wel lukken, en bepaalde veranderingen niet. Hiervoor vertel ik je meer over het brein en je geest.

De namen brein, geest en verstand brengen nogal wat verwarring met zich mee. In het Engels is er het woord ‘mind’, dat meer inhoudt dan alleen de hersenen. In de Nederlandse vocabulaire is er eigenlijk geen woord dat de hele lading dekt om te beschrijven wat de ‘mind’ inhoudt. Daarom geef ik je een metafoor zodat je begrijpt wat ik bedoel.

Je verstand bestaat uit meer dan alleen je gedachten. De meeste mensen denken dat hun verstand een serie van gedachten en beelden zijn die zijn opgeslagen en regelmatig worden teruggespeeld.

Je verstand is echter een veel geweldigere en krachtiger ‘mechanisme’ dat je waarschijnlijk je ooit hebt voor kunnen stellen. Het woord ‘verstand’ is dus waarschijnlijk ook eigenlijk niet genoeg om het hele mechanisme van je verstand te verwoorden.  Mensen denken vaak bij ‘verstand’ aan de hersenen, maar eigenlijk is het veel meer.  Daarom kies ik hier niet voor het woord ‘verstand’ maar voor ‘geest’.

Eigenlijk is namelijk de geest ‘de optelling van alle bewuste en onbewuste processen’.  Jouw geest is de creatieve intelligentie die elk aspect van jouw leven bestuurt, van het meest simpele naar het meest diepe. Er bestaat niks buiten jouw geest. Er is NIKS dat het niet beïnvloedt.  Er is niks dat het niet raakt.

Je geest kun je zien als een ‘tool’, net zoals je handen. Je gebruikt je handen voor schilderen, tekenen en sporten bijvoorbeeld, maar ook voor de alle dagelijkse zaken zoals afwassen of iets pakken.

“Wanneer we bewust worden van hoe de hersenen functioneren  en hoe je geest werkt, dan kunnen we het zo sturen in de richting waar we heen willen.”

Jouw geest bevat jouw DNA: jouw ‘blueprint’.  Jouw geest heeft ervoor gezorgd dat je lijf is gegroeid van een cel naar een volwassen mens. Het stuurt alle chemische en biologische activiteiten aan in jouw lijf.  Het is verantwoordelijk voor alles wat jij doet. Het is jouw ‘onbewuste’ dat de triljoenen reacties die elke seconde plaatsvinden stuurt: het kloppen van je hart, het knipperen van je ogen, je ademhaling. Het monitort jouw lichaam wanneer je slaapt en het creëert jouw gedachten, beelden en gevoelens.  Jouw lichaam VOLGT jouw geest. Het lichaam hangt volledig af van jouw geest!

Nu even het verschil tussen de ‘geest’  en de hersenen.

Stel je hersenen voor als een computer – eigenlijk het apparaat dat ervoor zorgt dat de programma’s die erop staan, kunnen worden afgespeeld.   Maar wat zijn die programma’s dan?  Hoe zitten deze opgeslagen in jouw hersenen?

De geest is onderverdeeld in 3 onderdelen: bewust, onbewust en het hogere bewustzijn. Daartussen in zit nog een ‘laagje’ en dat noemen we ‘de kritische factor’. Elke onderdeel heeft zijn eigen karakteristieken.

Het bewuste gedeelte (de desktop)

Het bewuste is het scherm van het brein, waarop we het leven zien en gebruikt maar 10% van jouw brein. Het bewuste is alleen bij machte om 4 dingen te doen: rationaliseren, analyseren, wilskracht en korte termijn geheugen. Het bewuste is waar we onze gedachten verwerken. Wanneer we ‘overanalyseren’ dan kunnen we ons bewuste overladen met informatie, waardoor er overweldiging ontstaat en kan ervoor zorgen dat er meer stress ontstaat.  In het bewuste ben je je niet bewust of wat er onder het oppervlak zich afspeelt.   In onze analogie kun je het bewuste gedeelte van het brein wel ‘de desktop’ noemen. Op de desktop kun je zien wat er allemaal mogelijk is; je kunt bepaalde applicaties openen en daar zelf een keus in maken.

De kritische factor (de virusscanner)

De kritische factor is ervoor om ons te beschermen. Het enige doel is om het geprogrammeerde wat al in het brein zit, te beschermen. Het beschermt tegen noodzakelijke verandering, het vergelijkt en verdedigt.  In de metafoor is dit de virusscanner. Het beschermt je tegen alle dingen van buitenaf.

Het onbewuste gedeelte van ons brein (‘de harddrive’)

Het onbewuste is letterlijk miljoenen keer krachtiger dan het bewuste en behelst zo’n 90% van ons brein. Het kan 4 miljoen bits informatie in zich opnemen!  Je onbewuste slaat alles wat je hoort, ziet, voelt, proeft en ruikt op en heeft dit gedaan sinds je bent ontstaan. Het is opgeslagen in een grote databank die we het onbewuste noemen.  In die databank zit alle informatie van jouw hele leven. Het is verantwoordelijk voor al de onzichtbare processen die elke dag in jouw lijf plaatsvinden.

De eigenschappen van het onbewuste zijn:

  • Opslag en organiseren van alle herinneringen
  • Reguleren van emoties
  • Onderdrukken van herinneringen die een negatieve emotie hebben – om je te beschermen
  • Brengt onderdrukte herinneringen naar boven om ze ‘op te lossen’.
  • Bestuurt je lichaam en heeft een blueprint voor perfecte gezondheid
  • Volgt volledig orders op
  • Onderhoudt de instincten en genereert gewoonten (!)
  • Neemt alles persoonlijk en letterlijk. Het oordeelt niet.
  • Kan geen negativiteit verwerken

Je kunt dus het onderbewustzijn zien als de harddrive: hierop staat alles opgeslagen waardoor de computer op een bepaalde manier werkt.

Het hogere bewustzijn (het besturingssysteem)

Dit is het gedeelte dat kennis en informatie brengt van een hoger bewustzijn dan de voorgaande. Het kent jouw doel in het leven, veroordeelt en bekritiseert niet.  Het wordt ook wel intuïtie genoemd, inspiratie of het ‘buik’ gevoel.   Eigenlijk kun je dit zien als het besturingssysteem dat continu nieuwe informatie en updates aan je geeft.

Hoe kun jij deze kennis gebruiken?

Zoals je hebt gelezen, zit de echte kracht van in het onbewuste gedeelte van onze ‘geest’  Toch proberen we vaak met slechts 10% van onze geest met hulp van ons bewustzijn, iets te veranderen.  Maar je weet nu dat het bewuste eigenlijk alleen maar goed is in analyseren, rationaliseren, wilskracht en op korte termijn dingen te onthouden.

Als je echt verandering wilt in je leven, is het veel krachtiger om je onbewuste hierbij in te zetten, tenslotte is het verantwoordelijk voor 90% (of meer!) van jouw leven!    Waarschijnlijk heb je tot op heden vaak op wilskracht iets proberen te veranderen ( = met je bewuste), waardoor het vaak niet lukte. Nu weet je waarom het vaak niet lukte: jouw ‘kritische factor’ en onbewuste hebben hele andere plannen: als wat er van buitenaf komt niet strookt met wat er op de harddisk staat (je onbewuste) dan zorgt de virusscanner ervoor dat het wordt afgewezen!

Deze plannen zijn gegrift in ons onbewuste als overtuigingen. Omdat de kritische factor jou beschermt (de poort gaat niet open) en het onbewuste gewoonten genereert en 90% van jouw handelen bepaalt op grond van jouw overtuigingen, is verandering met wilskracht heel erg moeilijk, en misschien zelfs onmogelijk.

Het is dus essentieel dat je met dit onbewuste, dus met de harddisk,  aan de slag gaat. De eerste stap hierin is het bewust maken van jouw onbewuste overtuigingen en gedragingen door jezelf af te vragen waarom je bepaalde keuzes wel en niet maakt. Het is kritisch kijken naar je ‘desktop’: welke programma’s heb ik? Welke zijn toe aan een update?

Het observeren van je gedachten is hierbij een goed begin.  Zodra je een bepaalde overtuiging naar boven heb gebracht, kun je kijken of je hier in wil blijven geloven.  Maar het in bewustzijn brengen van jouw programma’s en daardoor inzicht krijgen, is vaak al genoeg om een keuze te maken of je je eraan vasthoudt of niet.  Het gebruiken van het hogere bewustzijn kan je ook enorm helpen om inzichten te krijgen in welke richting je moet kijken. Toegang tot het hogere bewustzijn krijg je door meer naar je buikgevoel te luisteren en te mediteren.

Binnenkort verschijnt er een nieuw e-book, die binnenkort online komt.  Hierin lees je de 10 tips om jouw brein in te zetten voor meer energie, regie en focus in jouw leven!

Geplaatst in en getagd met , , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *