Voorkom een burn-out met deze 3 tips

Burn-outs gaan omlaag als het werkplezier omhoog gaat. Simpel. Maar HOE dan?

Volgens onderzoek is het aantal burn-outs in de afgelopen jaren gestegen. Hoe komt dat?

Onlangs heb ik het een aantal mensen gevraagd. Hoe komt het dat sommige mensen een burn-out hebben? En waarom andere mensen niet?

De antwoorden die ik kreeg waren als onder andere als volgt:

  • Omdat je dingen ‘moet’.
  • Omdat je dingen moet doen zoals andere mensen die doen. Dus kun je niet je eigen ding doen, want dat is niet wat anderen doen.
  • Omdat je een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt
  • Omdat je je energie aan de verkeerde dingen besteedt.
  • Omdat je over je eigen grenzen heen gaat.

Komt dit je bekend voor? We hebben allemaal wel een beetje van deze gedachten en overtuigingen. Het wordt alleen pas lastig als je deze de overhand laat nemen in jouw leven en je jezelf compleet wegcijfert.  En niet alleen in je werk, in ALLES daarom heen: je relaties, je gezondheid en je omgeving.

Maar hoe kan dit dan? Waarom doe je dit? Waarom cijfer je jezelf weg of neem je juist alles op je schouders? Waarom ga jij over je grenzen heen?

Uiteindelijk gaat het erom wat en hoe jij in jezelf gelooft. Het gedrag wordt gedragen door overtuigingen als ‘ik ben niet goed genoeg’ of ‘ik kan het niet’:

  • Je wilt het graag goed doen. Als het overgrote deel van de massa het op een bepaalde manier doet, dan denk jij ook dat het zo moet. En als je dit dan doet, dan weet je in elk geval dat je het ‘goed’ doet.  Dus geloof je dat je zelf niet goed genoeg bent…
  • Je denkt dat JIJ alles moet doen. Je draagt de wereld op je schouders, want dat is gewenst gedrag. Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Als je dit niet doet, dan vinden mensen je misschien wel niet goed, of lui. Je wilt graag gezien worden als iemand die voor anderen zorgt en houdt, want dan, geloof je, ben je ‘het waard’.
  • Je wilt dat het gebeurt op jouw manier. Perfectionisme is veilig gedrag voor je. Als het maar ‘perfect’ is in jouw ogen, dan is de kans kleiner dat jij erop wordt afgerekend. Perfectionisme wordt gedreven door jezelf niet goed genoeg vinden. Perfectionisme is het streven naar steeds beter. Het is nooit goed genoeg.

Vaak wordt een burn-out ook veroorzaakt door het niet bewust zijn van je gedrag, je leeft op ‘automatische’ piloot. Je bent overgeleverd aan jouw programma’s en niet bewust van dat ze je leven over hebben genomen.

Dus wat zijn de eerste stappen om een burn-out te voorkomen (of eruit te ontsnappen?)?

Tip 1: Onderzoek welke onderliggende overtuiging jouw gedrag veroorzaakt. Wat geloof jij in jezelf? Waarom ren je toch van hot naar her? Waarom heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel? Waarom draag je alles op je schouders?  Van wie moet dat? Van wie heb je dit geleerd?  Alles begint met zelf-inzicht en onbewuste gedragingen en overtuigingen bewust te maken. Een van de beste manieren is om je gedachten te gaan observeren bij alle keuzes die je maakt. Stel jezelf de vraag: waarom maak ik deze keus?  Eenmaal in bewustzijn kun je besluiten of deze redenen die jij hebt bedacht, voor je werken of niet.

Tip 2: Stel jezelf regelmatig de vraag: wat heb IK nu nodig? Dus niet: wat hebben de anderen nodig, wat heeft mijn baas nodig, wat hebben mijn kinderen nodig? Nee, stel jezelf eens wat jij nodig hebt. Vind je dat vervelend? Onderzoek eens waarom je dat vervelend vindt: waarom mag jij niet deze vraag stellen?

Tip 3: Word comfortabel met het oncomfortabele. Niet alles gaat perfect of zoals jij het wil. Niet iedereen zal je leuk / goed / knap / fantastisch / geweldig vinden. Niet al het werk komt af als je gaat slapen. Je voelt je niet altijd super fit en productief. That’s life! Ups en dus ook downs horen erbij. Omarm ze, want zonder dat wat niet goed gaat, kun je ook niet zien wat wel goed gaat.

Toen ik mijn burn-out had, nam ik eerst deze stappen. Het zijn niet de enige stappen die je kunt doen. Deel met ons wat voor jou werkt of werkte!

Geplaatst in en getagd met , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *